Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Nincs bomba a francia vasútvonalakon

MTI
2004.03.04. 21:58
Nem talált bombát vagy idegenkezűségre utaló nyomot az a tízezer vasutas, aki szerda reggeltől csütörtök délutánig gyalogosan pásztázta végig az SNCF francia vasúttársaság 30 ezer kilométernél hosszabb sínhálózatát és az ország pályaudvarait.

A példátlan mozgósításra szerdán adott utasítást a vállalat vezetése. Ekkor került nyilvánosságra az az információ, hogy egy AZF-csoport néven jelentkező homályos társaság az előző hetekben ötmillió dolláros váltságdíjat követelő leveleket küldött az Élysée-palotába és a párizsi belügyminisztériumba. A csoport azzal fenyegetőzött, hogy a ha nem kapja meg a pénzt, működésbe hozza az ország vasútvonalai mentén 10 ponton elhelyezett, távirányítással működő pokolgépeit.

A kockázat komolyságának érzékeltetésére az obskurus zsarolók tudomására hozták a belügyminisztériumnak, hogy egy Limoges közeli viadukt sínpárja alatt elrejtettek egy mintapéldányt. A helyszínre kivonult terroristaelhárító egység február 21-én meg is találta a két és fél kilós, bonyolult (de lebénított) gyújtószerkezettel ellátott, nitrát és gázolaj keverékből készített robbanószerkezetet. A házi készítésű eszköz a kipróbáláskor könnyedén szétvetette a kiválasztott vasúti sínpárt, a detonáció ereje 25 méter magasságba repítette fel a vasdarabokat.

A másfél napos országos ellenőrzés idején az SNCF utaslétszáma nem csökkent "lényegesen" - közölte a vállalat vezetősége. A közvetlen veszély úgy tűnik elhárult, a titokzatos zsarolókról egyelőre nincs újabb értesülés.