Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Vádat emelt a hágai törvényszék két további horvát tábornok ellen

MTI
2004.03.04. 23:06
Háborús bűnök elkövetése miatt vádat emelt a hágai Nemzetközi Törvényszék két horvát tábornok ellen, a szavahihetőség próbatétele elé állítva az európai uniós csatlakozásra törekvő új, konzervatív irányultságú horvát kormányt. A horvát televízió csütörtöki jelentése szerint a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék a múlt héten továbbította Zágrábnak a Mladen Markac és Ivan Cermak nyugalmazott tábornokok elleni vádiratokat. A törvényszék azzal a hadművelettel kapcsolatban emelt vádat, amelyet a horvát kormány 1995-ben folytatott le a horvátországi szerb felkelők kezén lévő területek visszafoglalása érdekében. A hadművelet során számos szerb nemzetiségű polgári személy életét vesztette.

A két említett tábornok már korábban készségét fejezte ki, hogy önként feladja magát a hágai törvényszéknek, ha vádat emelnek ellenük. A vádemelés a szavahihetőség próbatétele elé állítja a decemberben hivatalba lépett, Ivo Sanader vezette jobbközép horvát kormányt. A horvát uniós csatlakozási törekvések egyik legfontosabb akadályává vált, hogy a törvényszék által vád alá helyezett Ante Gotovina tábornok a vádemelés óta szökésben van; az előző horvát kormány arra hivatkozott, hogy nem tudja megtalálni és őrizetbe venni Gotovinát. Az Európai Unió (EU) már több ízben világossá tette, hogy a hágai törvényszékkel való együttműködést elengedhetetlen előfeltételnek tekinti ahhoz, hogy Horvátország hivatalos uniós tagjelölt országgá váljék és megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat.

Nyugati diplomaták várakozása szerint a Sanader-kormány "agresszív együttműködésről" tesz majd tanúbizonyságot, hogy előmozdítsa Horvátország európai uniós csatlakozását.