Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Haiti: hatan meghaltak egy lövöldözésben

MTI
2004.03.08. 07:33
Az eddigi adatok szerint hat személy életét vesztette, közöttük egy spanyol újságíró, harmincnégyen pedig megsebesültek vasárnap a haiti fővárosban kitört lövöldözésben - közölték kórházi források.

Mintegy tízezer ellenzéki tüntető vonult végig Port-au-Prince utcáin amerikai és francia katonák, valamint a haiti rendőrség vélelme alatt, amely azonban hatástalannak bizonyult, amikor az elnöki palotánál Jean-Bertrand Aristide bukott elnök feltételezett hívei tüzet nyitottak a tömegből, illetve háztetőkről.

Újságírók egy csoportja félrevonult a tüntetőktől, hogy felvételt készítsen egy áldozatról, amikor a támadók és a rendőrök kereszttüzébe kerültek. Legkevesebb négy újságíró megsebesült, Ricardo Ortega, az Antena 3 spanyol televízió munkatársa a kórházban belehalt sebeibe.

Léonce Charles, a haiti rendőrség múlt héten kinevezett főnöke "mészárlásnak" nevezte a történteket, és ígéretet tett, hogy a rendőrség "nem fog ölbe tett kézzel ülni".

Guy Philippe, az Aristide elnök eltávolításában szerepet játszott felkelők vezére a Radio Vision 2000 magánrádióban közölte: kész arra, hogy ismét felvegye a fegyvert. Guy Philippe azzal vádolta meg az országban állomásozó külföldi erőket, hogy nem tettek eleget feladatuknak. A sebesülteket ellátó kórháznál összegyűlt, feldühödött tüntetők az amerikai és francia katonákat vonták felelősségre a történtekért.

A karib-tengeri szigetországba mintegy 2500 amerikai, francia, kanadai és chilei katonát küldtek a rend fenntartására.