Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Irredenta matricák bukkantak fel Székelyföldön

MTI
2004.03.11. 13:08
Irredenta feliratú öntapadós matricákat ragasztottak ismeretlen tettesek a székelyföldi Csíkszereda és Székelyudvarhely közötti műút jelzőtábláira.

A Nagy-Magyarország térképét is ábrázoló matricákon ezek a szövegek voltak olvashatók: "Magyar vagyok, nem turista!", "Gyáva népnek nincs hazája!", "Azoké lesz a Kárpát-medence, akik teleszülik azt!". Az MTI helyszíni értesülése szerint az esetről Fenyéd község polgármestere értesítette az ottani rendőrörsöt.

A rendőrség egyik operatív csoportja végigjárta a Csíkszereda és Székelyudvarhely közötti útvonalat, és hasonló lehúzós matricákat talált Szentegyháza be- is kijáratánál, akárcsak Kápolnásfaluban, Fenyéden és Máréfalván.

"Az egyelőre még ismeretlen elkövetők felderítése folyamatban van, azonosításuk esetén meg nem engedett helyen való plakátolás miatt számíthatnak pénzbírságra" - jelentette ki az MTI kérdésére Costrut Mircea, a Hargita megyei rendőrfelügyelőség munkatársa.

Rus Sándor, Szentegyháza város polgármestere provokációnak tartja a Nagy-Magyarország térképét is ábrázoló matricák kiragasztását.

Szentegyházi vagy környékbeli ember ilyet nem tesz - hangsúlyozta a város elöljárója az MTI-nek, hozzáfűzve: március 15. ünnepének közeledtével ismeretlen személyek meg akarják félemlíteni a lakosságot, mintegy jelezve: "Vigyázzatok, hogyan ünnepeltek!". "Mi mindig méltósággal tudtuk megülni ünnepeinket, s ezután is így teszünk" - fogalmazott Rus Sándor.