Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A spanyol sajtó nem az ETA-t vádolja

MTI
2004.03.13. 11:06
A spanyol lapok szombaton egybehangzóan üdvözölték az előző este országszerte lezajlott hatalmas terrorellenes megmozdulásokat, de nem egyezik a véleményük arról, hogy ki követhette el a csütörtöki madridi terrortámadást.

A konzervatív ABC című lap szinte az egyedüli, amely azt állítja, hogy "a hármas merénylet az ETA (baszk szeparatista szervezet) kézjegyét viseli".

Más lapok már nincsenek ennyire meggyőződve az ETA felelősségéről, és azt tárgyalják, hogy milyen érdekei fűződnek a José María Aznar vezette néppárti kormánynak ahhoz, hogy az ETA felelősségére utaló nyomokat részesítse előnyben, mindössze néhány órával a vasárnapi parlamenti választások előtt.

"Hogy az ETA vagy az al-Kaida követte-e el a merényletet, nem befolyásolja a terrorizmus általános elítélését, de különböző lehet a politikára és a választásokra gyakorolt hatása" - írja az El Pais.

Az El Mundo úgy véli, hogy Aznar pontosan "tudja, hogy politikai értelemben nem ugyanazt jelenti, ha a március 11-i mészárlás az ETA vagy ha az al-Kaida műve volt. Az első esetben, sok minden mondanivalója van. A másodikban, sok elhallgatni valója."

A Vangardia című spanyol lap a maga részéről azt írja, hogy a közvélemény egy része "tanácstalannak mutatkozhat, mivel nincs más benyomása, minthogy elhallgatják előle az információkat, kizárólag választási megfontolásokból".

15%
5999 Ft
5100 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft