Lehel
17 °C
27 °C

Zavargás robbant ki a szíriai temetésen

MTI
2004.03.13. 17:59
Zavargások robbantak ki szombaton egy temetésen Szíria északkeleti részén, ahol egy előző napi incidens halottait kísérték utolsó útjukra. A pénteki és szombati incidensek következtében összesen tizennégyen vesztették életüket, köztük három gyermek.

A Damaszkusztól 775 kilométerre északkeletre lévő Kamesli városban pénteken dulakodás tört ki egy bajnoki labdarúgó mérkőzésen, a helyszínen négyen haltak meg, az áldozatok száma később kilencre emelkedett, szombatra pedig elérte a tizennégyet. Az incidensek során százan sebesültek meg, közülük nyolcan szombaton is kórházban voltak. Az áldozatokat a tömeg taposta agyon.

A túlnyomó részben kurdok lakta városban szombaton a temetés idején újabb zavargások robbantak ki. A temetési szertartás kormányellenes tüntetéssé fajult, s a megvadult tömeg üzleteket gyújtott fel, hivatali épületeket rongált meg, s a rendőrök kénytelenek voltak figyelmeztető lövéseket leadni.

Megfigyelők megjegyzik, hogy Szíriában meglehetősen ritkán fordulnak elő spontán tüntetések, mert a hatóságok kemény kézzel gyakorolják a politikai ellenőrzést.