Klaudia
-4 °C
2 °C

Oroszországban megkezdődött az elnökválasztás

MTI
2004.03.13. 21:47
Megkezdődött az oroszországi elnökválasztás, miután a távol-keleti Csukcsföldön és Kamcsatka-félszigeten megnyíltak a szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint szombat este kilenckor. A szavazás - amely helyi idő szerint reggel nyolctól este nyolcig tart Oroszország 11 időzónájában - közép-európai idő szerint vasárnap este hétkor ér véget a kalinyingrádi exklávéban.

Vlagyimir Putyin elnök egyfordulós újraválasztásra számíthat a leadott voksok több mint 70 százalékával. Öt ellenfele közül egy sem reménykedhet egyszámjegyűnél jobb eredményben.

Ha a részvétel nem érné el az 50 százalékot, akkor a választást meg kellene ismételni. Ezzel azonban kevesen számoltak. A szavazókat olcsó harapnivalót és üdítőitalokat kínáló standok csábítják a 95 ezer szavazóhelyiséghez. A biztonságról több mint 300 ezer rendőr és más belügyi közeg igyekszik gondoskodni.

Az ellenzéki jelöltek (a kommunista Nyikolaj Haritonov, a nemzeti-baloldali Szergej Glazjev és a liberális Irina Hakamada) megbízottai közösen ellenőrzik a szavazást és a szavazatszámlálást, amit nyolcszáz nemzetközi megfigyelő is nyomon követ. Az EBESZ megfigyelői felrótták az állami ellenőrzés alatti orosz médiának, hogy Putyinnak kedvezett a többi jelölt rovására.