Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A ciprusi elnök nem derűlátó az újjáegyesítési tárgyalásokat illetően

MTI
2004.03.14. 09:48
Taszosz Papadopulosz ciprusi elnök szerint a február 19-én újrakezdett egyesítési tárgyalásokon nem történt lényeges haladás. A ciprusi elnök vasárnap Athénban tárgyal Kosztasz Karamanlisz új görög kormányfővel az egy helyben topogó újraegyesítési tárgyalásokról. A ciprusi elnök megbeszélést folytat Kosztisz Sztefanopulosz államfővel és Jeórjiosz Papandreuval, az ellenzéki Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) vezetőjével is.

Papadopulosz athéni megbeszélései a március 22. és 29. közötti tárgyalási szakaszt előzik meg, amelyben az ENSZ újjáegyesítési terve értelmében a világszervezet felszólítja Görögországot és Törökországot, vegyenek részt a tárgyalási folyamatban a görög és török ciprióta vezetők megállapodását elősegítendő.

A tárgyalások tétje a görögök lakta Ciprusi Köztársaság és a szigetország északi részén létrehozott, csak Ankara által elismert "Ciprusi Török Köztársaság" május 1. előtt történő újjáegyesítése. Amennyiben ez elmarad, május elsején csupán a sziget görög része csatlakozik az Európai Unióhoz.