Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A muszlim szavazók elfordultak a Munkáspárttól

MTI
2004.03.15. 17:43
A hagyományosan balra szavazó brit muszlim közösség fele hátat fordított a kormányzó Munkáspártnak az iraki háborúban játszott brit szerep miatt, és egy jelentős kisebbség támogatja az al-Kaida terrorhálózat merényleteit - ez derül ki egy hétfőn közölt országos felmérésből.

A The Guardian című baloldali napilap megrendelésére készült közvélemény-kutatás, amelyet az 1,6 millió brit muszlim körében végeztek el, azt hozta ki, hogy az iszlám nagy-britanniai követőinek 38 százaléka szavazna a Labourre, jóllehet az utóbbi két évtized választásain a muszlim hívők több mint 70 százaléka voksolt a brit baloldal vezető pártjára.

A legutóbbi, 2001-ben tartott általános választáson a brit muszlim közösség 75 százaléka adta voksát Tony Blair 1997 óta hatalmon lévő kormányára, és csak 14 százalék szavazott az ellenzéki Konzervatív Pártra - áll a hétfőn közölt felmérésben. A toryk - jóllehet annak idején ők is megszavazták az alsóházban a brit részvételt az iraki háborúban - most a muszlim hívők 25 százalékának támogatására számíthatnak.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a közösség tagjainak 80 százaléka jogtalannak tartja a Szaddám Huszein eltávolítását eredményező iraki háborút. A teljes brit lakosságon belül 42 százalék a háború ellenzőinek aránya a 46 százaléknyi támogatóval szemben.

A felmérés szerint a brit muszlimok 73 százaléka erőteljesen ellenzi az al-Kaida terrorhálózat merényleteit, 13 százalékuk azonban azt mondta, hogy jogosnak találná a szervezet újabb támadásait az Egyesült Államok ellen.