Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Meciar vezet a közvélemény­kutatásokban

MTI
2004.03.15. 20:22
Vladimir Meciar volt szlovák kormányfő vezet egy hétfőn közzétett közvélemény-kutatás szerint a köztársasági elnöki tisztség jelöltjei között három héttel a választás előtt.

A szlovák közvélemény-kutató intézet március 1 és 9 között végzett felmérése szerint a szavazók 26,7 százaléka választaná a volt miniszterelnököt, a jelenleg ellenzékben lévő Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) vezetőjét, akinek nevéhez Szlovákia 1993-as függetlensége fűződik.

Ezzel, a kampány kezdete óta első ízben előzi meg Eduard Kukan külügyminisztert, akit Mikulás Dzurinda kormányfő pártja, a Szlovák Demokratikus És Keresztény Unió (SDKU) támogat. Kukanra 25,4 százalék szándékozik voksolni. A jelenlegi köztársasági elnök, Rudolf Schuster, akit először választottak a legmagasabb szlovák közjogi méltóságra általános választáson 1999-ben, a harmadik helyezett 17 százalékkal. Ivan Gasparovic, Meciar egykori jobbkeze, akit kisebb pártok, valamint a nagy népszerűségnek örvendő, szintén ellenzékben lévő Smer párt támogatnak, 12,7 százalékra számíthat a jelenlegi állás szerint. A többi jelölt nem éri el a 10 százalékot.

A választások első fordulóját április 3-án tartják. Ha senki sem kap abszolút többséget, a két legtöbb szavazatot kapott jelölt mérkőzik meg egymással a második fordulóban.