Kínzásról panaszkodnak a Guantanamóról elengedett foglyok

MTI
2004.03.16. 15:56
Huszonhat foglyot, túlnyomó többségükben afgánokat engedett szabadon Guantánamóról az Egyesült Államok. A hétfőn elengedett 23 afgán és három pakisztáni "már nem jelent veszélyt" az Egyesült Államokra nézve - mondta a washingtoni védelmi minisztérium szóvivője az NPR amerikai rádióban.

A kabuli elnöki hivatal kedden megerősítette, hogy két és fél éves raboskodás után a foglyok megérkeztek a bagrami repülőtérre, a pakisztániak visszaindultak hazájukba, az afgánokat pedig hivatalosan szabadlábra helyezte az afgán rendőrség. A többségében hosszú, zilált szakállú férfiak alkotta csoportból sokan elhárították az újságírói kérdéseket, a többiek dühödten ártatlanságukat bizonygatták.

Egy 27 éves férfi, aki csak Mohammed néven azonosította magát Hilmend tartomány déli részéből, fizikai és pszichikai kínzásra panaszkodott. "A bánásmód olyan rossz volt, hogy alig tudom elmondani. A lélektani kínzás galádabb volt, mint a fizikai. Nem tartották tiszteletben sem vallásunkat, sem kultúránkat. Ha nem engedelmeskedtünk volna parancsaiknak, megvertek volna bennünket."