Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Elítélték az első kommunista vezetőt Lengyelországban

MTI
2004.03.17. 21:39
Négyévi börtönbüntetésre ítélte szerdán egy varsói bíróság Czeslaw Kiszczak tábornokot, egykori lengyel belügyminisztert.

A bíróság bűnösnek találta Kiszczakot abban, hogy 1981. december 13-án, a lengyelországi hadiállapot bevezetésének napján fegyverhasználatra adott engedélyt a sztrájkoló sziléziai bányászok "lecsendesítésére" kirendelt különleges belügyi alakulatok parancsnokainak. A sortüzeknek 34 halálos áldozata volt.

A volt belügyminiszter ügyvédje ismertette azt a rejtjeles táviratot, amelyet a tábornok az alakulatoknak küldött azon a véres napon, amelyben az ügyvéd szerint nincs engedély tűzparancsra.

Egy érvényben lévő amnesztiarendelet értelmében Kiszczak büntetését két évre csökkentették. A volt belügyminiszter azonban még így sem kerül börtönbe, mert ezt a két évet feltételesen kapta. Kiszczakot felmentették 1996-ban, a fellebbviteli bíróság 1997-ben hatálytalanította az ítéletet, és új eljárást rendelt el.

Lengyelországban a bíróságok mind ez idáig még egyetlen volt kommunista vezetőt sem ítéltek el. A különleges belügyi alakulatok (ZOMO) egyes tagjai ellen indított per is felmentéssel végződött.