Boglárka
19 °C
35 °C

A pakisztáni hadsereg elfogta az al-Kaida több mint száz fegyveresét

MTI
2004.03.20. 14:58
Őrizetbe vette a pakisztáni hadsereg az afgán határ mentén az al-Kaida terrorista hálózat több mint száz fegyveresét - jelentette be szombaton a katonai műveletet irányító pakisztáni tábornok.

A pakisztáni hadsereg több ezer katonája helikopterek és tűzérség bevetésével kedd óta igyekszik felszámolni az al-Kaida terrorista szervezet mintegy félezer fegyveresét, akiket az Afganisztánnal határos Dél-Vazirisztán törzsi tartomány egy 5-10 kilométer széles övezetében kerítettek be. Korábban híre kelt annak, hogy a bekerített térségben bújkál az egyiptomi Ajman az-Zavahiri, a nemzetközi terrorista hálózat második legfontosabb vezetője.

Ezt hivatalos források nem erősítették meg, s nem esett szó Ajman az-Zavahiriről szombaton sem, amikor mintegy negyven, a térségben elfogott fegyverest mutattak be a pakisztáni alakulatok vezetői külföldi újságíróknak.

Szafdar Husszain pakisztáni tábornok, a műveletek irányítója csak annyit mondott, hogy a foglyok között külföldiek is vannak. Arról beszélt, hogy az elfogott fegyveresek ízzig-vérig profi harcosok, akik hihetetlen nyugolammol tudták kivárni a megfelelő pillanatot ahhoz, hogy tűzet nyissanak.

A kemény ellenállás miatt pénteken a pakisztáni hadsereg erősítéseket vetett be, a határ túloldalán pedig afgán csapatok zárták el az utat az esetleges iszlámista beszivárgás elől.

Szafdar Husszain tábornok közölte, hogy a térségben folytatódnak a katonai műveletek.