Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Schröder leköszönt az SPD éléről

MTI
2004.03.21. 13:24
Gerhard Schröder vasárnap Berlinben leköszönt a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökének tisztéről, s helyére Franz Münteferinget, az SPD parlamenti frakciójának elnökét választották.

Müntefering átütő eredménnyel, a leadott szavazatok több mint 95 százalékával került a párt élére. Schröder február elején jelentette be elhatározását, s utódjául Franz Münteferinget, az SPD parlamenti frakciójának vezetőjét javasolta.

A vasárnapi berlini rendkívüli kongresszuson elmondott búcsúbeszédében Schröder egyebek között kijelentette, hogy nem óhajtanak változtatni a reformirányvonalon, azaz Németország kénytelen részben leépíteni a bőkezű szociális államot, hogy nemzetközileg versenyképes maradjon.

A párton belül viták forrása a baloldali elkötelezettséggel nehezen magyarázható reformpolitika, amit többen bíráltak az SPD baloldalán, s részben ez magyarázza Schröder távozását az elnöki posztról.

A közvélemény-kutatások szerint az SPD jelenleg nem kapná meg a voksok 30 százalékát sem, miközben az ellenzéki kereszténypártok körülbelül 20 százalékpontos előnnyel vezetnek.

Schröder öt évig állt a 140 éves párt élén, 1999 áprilisa óta volt egy személyben kancellár és pártelnök. Elődje, Oskar Lafontaine nem értett egyet Schröder irányvonalával, s leadta mind a pártelnöki, mind a pénzügyminiszteri posztot.