György
16 °C
24 °C

Holbrooke: A tétlenség vezetett a koszovói zavargásokhoz

MTI
2004.03.21. 21:18
A nemzetközi közösség felelősségét hangsúlyozta a legutóbbi koszovói zavargások kitörésében Richard Holbrooke, a balkáni rendezésben különösen fontos szerepet játszott egykori amerikai diplomata.

Holbrooke a Duna Televízió vasárnap sugárzott Heti Hírmondó műsorának adott telefoninterjújában nagyon komolynak nevezte a koszovói helyzetet. Emlékeztetett arra, hogy közel öt éve vége a NATO Jugoszlávia ellen indított támadásainak.

"Az azóta eltelt időben sem az ENSZ, sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nem tett semmit, hogy végleges megoldást találjanak, és ez nagyon nagy hiba volt" - fogalmazott.

Ismételten leszögezte, hogy a nemzetközi közösségnek változtatnia kell koszovói politikáján és fel kell gyorsítania a tárgyalásokat. Mint mondta, ideje lenne, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok véget vessen a tétlenkedésnek.

"Nehéz válaszolni arra, hogy az albánok és a szerbek tudnak-e együtt élni. A múltban időszakosan sikerült nekik. Ami biztos: mind a koszovói szerbeknek, mind az albánoknak biztosítani kell az egyenlő politikai, emberi és vallási jogokat" - jelentette ki.

Ugyanakkor hozzátette: a térségben lévő nemzetközi erők jelenlegi létszáma nem látszik elegendőnek arra, hogy képesek legyenek megállítani az erőszakot.