Konrád
8 °C
26 °C

Megöltek két rendőrt Koszovóban

MTI
2004.03.24. 02:17
Életét vesztette két rendőr kedden este Koszovóban, miután ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak gépkocsijukra a dél-szerbiai tartományban. Seremet Ahmetli, a koszovói rendőrség parancsnoka elmondta: az incidens az ideiglenes ENSZ-igazgatás alatt álló tartomány székhelyétől, Pristinától mintegy 20 kilométerre északra fekvő Luzane településen történt.

A két halálos áldozat egyike az ENSZ-igazgatás alárendeltségébe tartozó nemzetközi rendőrség tagja volt, a másik pedig a koszovói rendőrség kötelékében szolgált - tette hozzá. A támadásban könnyebben megsebesült a rendőrök tolmácsa.

A múlt héten etnikai indíttatású erőszakhullám rázta meg Koszovót: albánok szerb falvakat és templomokat támadtak és gyújtottak fel, menekülésre késztetve több háromezer embert. Az erőszakos cselekményekben 28 személy életét vesztette, több mint 600 pedig megsebesült, köztük a NATO-vezetésű nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) 61 katonája is.

Ez volt a legsúlyosabb erőszakhullám Koszovóban azóta, hogy a NATO 1999-es jugoszláviai légicsapásaival a tartományból való kivonulásra kényszerítette a szerb fegyveres erőket, Koszovót pedig az ENSZ ideiglenes igazgatása alá helyezték.