Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Folytatódtak a tüntetések Jaszin sejk megölése miatt

MTI
2004.03.24. 19:29
Harmadik napja tartanak a tömeges tiltakozó akciók számos arab országban a palesztin Ahmed Jaszin sejk, volt Hamász-vezető izraeliek általi megölése miatt. Egyiptomban, Szudánban, Libanonban, Bahreinben és Irakban történtek szerdán nagyarányú megmozdulások.

A több mint húsz éve érvényben levő rendkívüli állapot miatt Egyiptomban tilosak az utcai tüntetések. A mintegy nyolcezer kairói fiatal két egyetem falai között tartotta meg tiltakozó gyűléseit.

Szudán fővárosában, Kartúmban, az elnöki palota előtt lezajlott tömegtüntetésen amerikai és izraeli zászlókat égettek el a tüntetők, és lángra lobbantották George Bush amerikai elnök, valamint Ariel Saron izraeli kormányfő képmásait.

A libanoni főváros, Bejrút utcáin mintegy ötezer libanoni és palesztin vonult fel Jaszin sejk képmásai, illetve palesztin és libanoni lobogók alatt. Részt vettek a menetben, majd később beszédeket mondtak a tömeg előtt a Hamász egyes vezetői, illetve a libanoni parlament több képviselője is.

Irakban is volt egy pár száz fős megmozdulás a Jaszin sejk megölése elleni tiltakozás, illetve a palesztinokkal vállalt iraki szolidaritás jeléül a síiták szent városában, Nedzsefben.

Teheránban pénteki tömegtüntetésre szólították fel a helyi lakosságot Irán állami és vallási vezetői.