Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Kézigránátot dobtak két békefenntartóra Kosovska Mitrovicában

MTI
2004.03.25. 06:00
Könnyebben megsebesült a koszovói nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) két francia katonája szerdán Kosovska Mitrovicában, miután egy támadó kézigránátot dobott közéjük.

Mint Kakuk György, a koszovói ideiglenes ENSZ-igazgatás (UNMIK) szóvivője elmondta, az incidens a város északi, szerbek lakta részében történt: a támadó kézigránátot hajított az ott tartózkodó francia katonák közé, akik közül ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Helyi szerbek elfogták és átadták az ENSZ-rendőrségnek a támadót, akit előtte megvertek - tette hozzá a szóvivő, aki a támadó feltételezhető indítékairól nem közölt részleteket. Kosovska Mitrovica-i szerb források viszont elmondták, hogy a támadó egy "ittas szerb" férfi volt, aki a múltban több bűncselekményt is elkövetett. Koszovóban jelenleg igen feszült a helyzet. Kedden este ismeretlen támadók agyonlőttek két rendőrt, akik a nemzetközi rendőrség, illetve a koszovói rendőrség tagjai voltak. A múlt héten pedig etnikai indíttatású erőszakhullám rázta meg a dél-szerbiai tartományt: albánok szerb falvakat és templomokat támadtak meg és gyújtottak fel, menekülésre késztetve több mint háromezer embert. Az erőszakos cselekményekben 28 személy életét vesztette, több mint 600 pedig megsebesült, köztük a NATO-vezetésű KFOR 61 katonája is. Ez volt a legsúlyosabb erőszakhullám Koszovóban azóta, hogy a NATO 1999-es jugoszláviai légicsapásaival a tartományból való kivonulásra kényszerítette a szerb fegyveres erőket, Koszovót pedig az ENSZ ideiglenes igazgatása alá helyezték.