Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kína szigetfoglalóinak szabadon bocsátását követeli Japántól

MTI
2004.03.25. 09:45
Kína a vitatott hovatartozású Szenkaku-(Tiaojü - Diaoyu) szigeteken letartóztatott nacionalista aktivisták azonnali szabadon bocsátását követelte csütörtökön Japántól.

A kínai külügyminisztérium szóvivője pekingi sajtótájékoztatóján az aktivisták letartóztatását "a nemzetközi jogba ütköző törvénytelen akciónak és Kína szuverenitása elleni súlyos provokációnak" nevezte.

A japán rendőrség a parti őrséget hajójukkal megkerülő hét kínai aktivistát tartóztatott le szerdán a szigetcsoporthoz tartozó Uocurin. Tokió, a két ország kapcsolatainak romlását elkerülendő bejelentette, hogy kihallgatásuk után visszaküldik Kínába a szigetfoglalókat.

A Szenkaku-szigetek és a hozzájuk tartozó gazdag halászati vízterület, amely Tajvan és Okinava szigete között terül el, egy 1972-es amerikai döntés óta japán fennhatóság alatt áll, de Kína saját területének tekinti. A szerdai akciót Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő is elítélte, és reményét fejezte ki, hogy a kínai fél határozottan intézkedik az ügy rendezése érdekében.