Lehel
17 °C
27 °C

Az al-Kaida alvezére a pakisztáni elnök megdöntésére szólít fel

MTI
2004.03.25. 20:04
Egy arab nyelvű műholdas televízióban sugárzott magnószalagon az al-Kaida terrorszervezet alvezére a pakisztáni elnök megbuktatására hívta fel a dél-ázsiai ország népét. "Felszólítom a Pakisztánban élő muzulmánokat, hogy szabaduljanak meg a kormányuktól, amely az amerikaiaknak dolgozik" - hangzott csütörtöjön a felhívás az al-Dzsazíra televízióban. A hangot szakértők Ajman az-Zavahirinek, az al-Kaidát vezető Oszama bin Laden helyettesének tulajdonítják.

"Pervez Musarraf (pakisztáni államfő) a jelek szerint hátba döfi az Afganisztánban tevékenykedő iszlám ellenállókat" - folytatódott a felhívás, árulónak nevezve Musarrafot, és arra szólítva fel a pakisztáni katonákat, hogy ne engedelmeskedjenek többé az elnöknek. Musarraf tavaly decemberben sértetlenül úszott meg egy merényletkísérletet. Egy nagy erejű pokolgép két perccel azután robbant fel, hogy az elnököt szállító gépkocsi áthaladt egy csatornán átívelő hídon. Mint utóbb kiderült, a pokolgép gyújtószerkezetét megzavarták az elnök autójában elhelyezett elektronikus készülék által kibocsátott hullámok. E korszerű masina nélkül Musarraf és kísérői nem élték volna túl a 250 kilogrammnyi robbanószer detonációját.

Az Egyesült Államokkal szövetséges Pakisztán az utóbbi két hétben átfogó hadjáratot vívott az Afganisztánnal közös határ keleti oldalán, hogy felszámolja az al-Kaida ott megbúvó sejtjeit.