Boglárka
19 °C
35 °C

Nemzeti megbékélési tanács alakult Irakban

MTI
2004.03.27. 20:11
Nemzeti megbékélési tanács alakult szombaton az észak-iraki Erbíl városban a két legfőbb iraki kurd párt kezdeményezésére, hogy ezáltal elősegítsék a közeledést a kurdok, az arabok, a megbuktatott rendszer katonái és az egykori kormánypárt, a Baasz párt tagjai között.

A testület létrehozásáról egy 600 fő részvételével pénteken és szombaton tartott konferencián született döntés. A tanácskozáson részt vett többek között az iraki kormányzótanács négy tagja, valamint Dzsalal Talabani, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) és Maszud Barzani, a Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) vezetője. Utóbbiak több évtizedes ellenségeskedés után ásták el a csatabárdot, és szólítottak fel nemzeti megbékélésre.

A nemzeti megbékélési tanács, amelynek élére Barzanit választották meg, minden tartományban bizottságokat alakítana, hogy "elítéljék az iraki nép ellen elkövetett bűncselekmények felelőseit, megbocsátást gyakoroljanak, és megakadályozzák az előző rendszer által kisajátított anyagi javak erő alkalmazásával történő visszavételét".