Boglárka
22 °C
35 °C

Olasz vita az iraki katonai jelenlétről

MTI
2004.03.28. 17:24
Ismét kiéleződött, és az európai parlamenti választások egyik fő kampánykérdésévé nőtte ki magát Olaszországban az iraki háború problémája, azaz az olasz katonai szerepvállalás az iraki misszióban.

Az olasz jobbközép kormánykoalíció kereszttüzébe került Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, aki - az olasz balközép ellenzék, az Olajfa vezéregyéniségeként - az Irakban állomásozó olasz csapatok hazahívását szorgalmazta. A Corriere della Sera című olasz napilapban szombaton megjelent nyílt levelében Prodi - korábbi álláspontját megerősítve és összefoglalva - indokolatlannak és törvénytelennek nevezte az iraki háborút, leszögezve: az Olajfa, amely ha kormányon lett volna, nem küldött volna csapatokat Irakba, és ha most kormányon lenne, ENSZ-határozathoz kötné - a spanyolországi választásokon győztes szocialistákhoz hasonlóan - az olasz katonák további iraki jelenlétét.

Az amerikai beavatkozást támogató, s csaknem háromezer olasz katonát a háborút követően Irakba vezénylő Silvio Berlusconi miniszterelnök jobbközép kormányának külügyminisztere, Franco Frattini vasárnap - ugyancsak a Corriere della Sera milánói lapban - kemény szavakkal utasította vissza a Prodi levelében megfogalmazottakat. Azzal vádolta a volt olasz kormányfőt, hogy "törvénytelen módon arra használja ki az Európai Bizottság elnöki tisztét, hogy durván beavatkozzon az olasz belpolitikába, a baloldal egy részének érvelését ismételgetve".