Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Három halott a török helyhatósági választásokon

MTI
2004.03.28. 19:46
Három halálos áldozatot és tucatnyi sebesülést követelő incidensek zavarták meg a Törökországban vasárnap folyó helyhatósági választásokat. Az Anatolia hírügynökség közlése szerint az ország délkeleti részén egy halálos áldozatot követelt az AKP és a szociáldemokraták tagjai között kirobbant verekedés vasárnapra virradóra.

A délkeleti Yuksekovában lelőtték az egyik polgármester-jelöltet, egy másik személyt megsebesítettek. Az ország keleti részén fekvő Igdirben álarcos fegyveresek tüzet nyitottak egy szavazókat szállító autóbuszra, s megöltek egy utast, két másikat megsebesítettek. A délnyugati országrészben fekvő Batmanban az AKP és a szociáldemokraták tagjai közötti összecsapásokban kilencen sérültek meg.

A nyugat-törökországi Denizliben az AKP egyik tagja gépfegyverből tüzet nyitott egy rivális párt helyi irodájára és megsebesített tucatnyit embert. Törökország mintegy 43,5 millió választópolgára a helyi önkormányzatok tagjait és polgármestereit választja meg. Az 93 ezer tisztségért húsz párt szállt versenybe. Előzetes felmérések szerint a kormányon lévő, mérsékelt iszlámista Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) jelentős győzelme várható.