Lehel
17 °C
27 °C

Grúzia: Mindent vittek az elnök emberei

MTI
2004.03.28. 20:38
Az összes elnyerhető mandátum Mihail Szaakasvili elnök szövetségeseinek jutott a vasárnap lezajlott grúziai parlamenti választásokon - ezt tükrözik legalábbis az első, nem hivatalos adatok, amelyeket egy helyi televízió közölt a választóhelyiségekből kilépő szavazók megkérdezése alapján.

A Rusztavi-2 televízió felmérése szerint Szaakasvili Nemzeti Mozgalom - Demokratikus Frontja a szavazatok 78,6 százalékát szerezte meg. Mivel a 19 többi pártból egyetlenegynek sem sikerült átlépnie a parlamentbe kerülés hét százalékos küszöbét, kizárólag Szaakasvili híveiből, illetve függetlenekből fog állni az új összetételű törvényhozó testület.

A mostani szavazás a múlt novemberi választások érvénytelenített részét pótolta. Az akkor még ellenzékben levő Szaakasvili és hívei csalást kiáltottak, s az általuk szervezett népi tiltakozó mozgalom Eduard Sevardnadze előző államfő (volt szovjet külügyminiszter) bukásához vezetett. A legfelsőbb bíróság Sevardnadze távozása után érvénytelenítette a november 2-i választásokon megszerzett összes pártlistás mandátumot, vagyis a mandátumok kétharmadát. Csak az egyéni választókörzetekben elnyert 85-öt hagyta érvényben.