Ervin
14 °C
22 °C

Megszervezik Japán első terrorellenes alakulatát

MTI
2004.03.29. 10:35
Létrehozták az első terrorellenes alakulatot a japán hadsereg keretében.

A japán önvédelmi erők szóvivőjének hétfői bejelentése szerint a 300 fős elit egységre azért van szükség, mert "a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes támadások óta egyre növekszik a terrorelhárító képesség szükségessége".

A "különleges akciók csoportját", amelynek bázisa a Tokiótól keletre fekvő Funabasiban lesz, közvetlenül Isiba Sigeru japán védelmi miniszter parancsnoksága alatt áll, és bármikor bevethető Japán egész területén. A japán sajtó szerint az egység 2007 tavaszától fog működni a szigetországban. A "gyorsreagálású egység" megteremtésére a japán védelmi rendszer átalakításának keretében kerül sor.

Isiba vasárnap leszögezte: a kormánynak fel kell készülnie a terrortámadások és kémakciók meghiúsítására. Ugyanakkor a tokiói kabinet nem hagyja magát megfélemlíteni, és nem hívja haza az Irakba vezényelt 550 katonát. A kontingens Irakba érkezése (február 8.) óta azonban megerősítették a biztonsági intézkedéseket a japán repülőterek, nukleáris központok, hivatali épületek, valamint további 650 fontos objektum körül.