Alfréd
-2 °C
2 °C

Tudor indul az őszi romániai elnökválasztáson

MTI
2004.03.29. 13:16
Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) vezetője is versenybe száll a romániai államfői tisztségért - ezt maga a szélsőségesen nacionalista politikus jelentette be, szavait bőségesen idézte a hétfői romániai sajtó.

Tudor a hét végén jelentette be hivatalosan, hogy az őszi parlamenti és elnökválasztásokon maga is ringbe száll a legmagasabb közjogi tisztség elnyeréséért.

A politikus bejelentette: mivel pártjának "felvilágosult nacionalista" önjellemzése bizonyos füleknek nem tetszik, a PRM doktrínája ezentúl "keresztény-konzervatív" lesz. A párt szervezeti szabályzatába belefoglalják az antiszemitizmusnak és a holokauszt tagadásának az elítélését.

Tudort és pártját bel- és külföldön egyaránt szélsőségesen nacionalistának tekintik, főleg azért, mert sokan emlékeznek a pártvezér korábbi megnyilatkozásaira. Ezekben főleg magyar- és romaellenességről, antiszemitizmusról tett tanúbizonyságot.

Emiatt sokan nem hisznek mostani pálfordulásában, amelynek jegyében bocsánatot kért a zsidó néptől és szobrot állított Jichák Rabin néhai izraeli miniszterelnöknek.