Rendőrök zaklatják Székelyföldön a MPSZ aláírásgyűjtőit

MTI
2004.04.02. 16:00
Rendőri zaklatásnak vannak kitéve a háromszéki falvakban a székelyudvarhelyi székhelyű Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) aláírásgyűjtői - közölte Gazda Zoltán, az MPSZ Kovászna megyei kampányvezetője pénteken. Az MTI Gazda Zoltántól megtudta: Kovászna megye több településén rendőrök zaklatják a román helyhatósági választási törvény előírásainak megfelelően az MPSZ javára támogató aláírásokat gyűjtő személyeket.

Ilyen eset fordult elő például Mikes Kelemen szülőfalujában, Zágonban, ahol a hivatali tisztségét féltő helyi polgármestertől származó és egy hamis tanúval bizonygatott feljelentés alapján behívatták a polgármesteri hivatalba, majd a rendőrségre az aláírásgyűjtő Damó Csabát és írásos nyilatkozatot kértek tőle. Sepsibodokon az utólag bocsánatot kérő két helyi rendőr szavaiból és magatartásából ítélve a karhatalmiak valaki által sugallt "önszorgalomból" zaklatták a helyi református esperest. Komandón pedig rémhírterjesztéssel és suttogó propagandával próbálták valakik elriasztani az MSZP-támogató aláírástól a lakosokat - nyilatkozta a kampányfőnök.

A rendőrségi akciókat egyébként megerősítette a megyei rendőrkapitányság szóvivője is, aki a feljelentések hivatalos kivizsgálásának kötelezettségével magyarázta a Zágonban és Sepsibodokon történteket - derült ki egy Mediafax-jelentésből. Az MPSZ azért kezdett támogató aláírásokat gyűjteni, mert az új román törvény a helyhatósági választásokról előírja, hogy csak azok a politikai pártok és szervezetek jegyeztethetik be magukat hivatalosan és vehetnek részt a helyi önkormányzatok megválasztásában, amelyek legalább 25 ezer aláírással bizonyítják támogatottságukat.