Ágnes
-1 °C
2 °C

Az első melegházasság Québecben

MTI
2004.04.02. 19:40
Kanada harmadik tartományaként a többségében francia ajkú Québecben is megkötötték az első homoszexuális házasságot. A 62 éves Michael Hendricks és társa, a 48 éves René Leboeuf 31 évi együttélés után mondhatta ki csütörtökön a boldogító igent a québeci fellebbviteli bíróság március 19-i határozata nyomán. Ez a két férfi harcolta ki a jogot az azonos neműek házasságára a tartományban, s egybekelésüket ujjongó tömeg ünnepelte a montréali bíróság épületében.

Vallási csoportok keresetét elutasítva a tartomány legfőbb ítélőszéke helybenhagyta egy alsóbb fokú bíróság állásfoglalását, miszerint diszkriminatív és igazolhatatlan a házasság hagyományos értelmezése. Két másik tartomány - Ontario és Brit-Kolumbia - bírósága már korábban kimondta a melegházasságok tilalmának alkotmányellenességét, s ezzel már a 32 milliós kanadai lakosság 70 százalékát felölelő tartományok mondtak igent az azonos neműek házasságára.

Paul Martin kanadai miniszterelnök megígérte, hogy szövetségi szintű törvényjavaslatot terjeszt be az egynemű házasságok legalizálására, bár előzetes normakontrollt kért a kanadai alkotmánybíróságtól a tervezett törvény egyes pontjait illetően. Az Ontario állambeli Torontóban már több mint ezer homoszexuális párnak engedélyezték a házasságot, köztük sok külföldinek, főleg amerikai állampolgároknak.