Milliónyian tüntettek Rómában Berlusconi ellen

MTI
2004.04.03. 18:05
Egymillióan tüntettek szombaton Rómában a Berlusconi-kormány nyugdíjreform-tervezete ellen.

A megmozdulás, amelyet a három nagy olasz szakszervezeti tömörülés, a CGIL, a CISL és az UIL szervezett, az olasz főváros egyik legnagyobb terén, a San Giovanni in Laterano téren érte el csúcspontját.

"Vége a türelemnek - figyelmeztetett Guglielmo Epifani, a baloldali CIGL vezetője - A kormány vagy változtat, vagy nem képvisel minket többé". Epifani számon kérte a kormánytól, tett-e valamit azért, hogy megfékezze a megélhetési költségek emelkedését, hogy miért nem látja a nyugdíjasok vásárló erejének hónapról hónapra való csökkenését, az egészségügy, a szakképzés költségeinek állandó növekedését. Silvano Miniati, az olasz szakszervezetek szövetségének elnöke emlékeztetett arra, hogy jelenleg Olaszországban több mint négymillió nyugdíjas alig havi 500 euróból él, és további hat millióan kapnak 500-1000 euró közötti nyugdíjat.

A Berlusconi-kormány növelni akarja a nyugdíjjogosultsághoz szükséges társadalombiztosítási hozzájárulás éveit. A jelenlegi rendszer szerint az olaszok 57 éves koruktól mehetnek nyugdíjba, ha legalább 35 évig fizették a társadalombiztosítást.