Sátánistákat sejtenek az ausztriai sírgyalázás mögött

MTI
2004.04.08. 11:55
Meggyalázták ismeretlen tettesek Ausztriában Wolf Dietrich 1617-ben elhunyt salzburgi hercegérsek sírját. A Salzburger Nachrichten című osztrák újság csütörtöki beszámolója szerint a tettesek behatoltak a műemlékvédelem alatt álló kriptába, és megkísérelték felnyitni a sírt, ami azonban nem sikerült. Elloptak viszont sok olyan pénzérmét, amelyeket látogatók dobáltak be szerencsepénzként, eltörtek továbbá egy vázát és két keresztet, amelyek a síremlék falát díszítették.

A sírgyalázást a temető fenntartói a múlt héten fedezték fel. Mint a műemlékvédelmi hivatal egyik tisztviselője lemondta, az elkövetők feltehetően az éj leple alatt tépték ki helyéről a kovácsoltvas-kerítés egy darabját, és valószínűleg létra, valamint kötél segítésével jutottak be a kriptába. Feltételezések szerint okkultizmus vagy sátánizmus húzódhat meg a vandál cselekmény mögött.

A salzburgi temetőt fenntartó papi szerzet meg akart bizonyosodni, hogy a sírban minden rendben van-e, és felnyittatta a koporsót. Ennek során meglepő felfedezést tettek: a maradványokat műanyag zsák borította, az érsek csontjait pedig penész támadta meg. A közeljövőben intézkedéseket tesznek a csontok állagának megóvására. Az osztrák műemlékvédelmi hivatal információi szerint a műanyag zsákot akkor felejthették a koporsóban, amikor Wolf Dietrich földi maradványait a hatvanas-hetvenes években áthelyezték.