Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Elnököt választ Algéria

MTI
2004.04.08. 13:37
Megkezdődött Algériában csütörtökön az elnökválasztás, amely a demokrácia fontos próbája lesz az észak-afrikai arab országban.

Algériában 12 évvel ezelőtt polgárháború kezdődött fanatikus muzulmán lázadók és a világi kormány között, mert a katonai vezetés megakadályozta, hogy egy szélsőséges iszlám párt jusson hatalomra a parlamenti választásokon. A polgárháború általános terrorba és fejetlenségbe torkollott, s legalább százezer halálos áldozata volt, de emberjogi szervezetek szerint a szám 150 ezer is lehet.

A függetlenség 1962-es elnyerése óta valószínűleg ez lesz a legszabadabb választás, és jelzi majd, hogy Algéria visszatér a nemzetközi közösségbe, bár több ellenzéki jelölt csalással vádolja a hatóságokat, illetve azzal, hogy csalásra készülnek. Bizonyítani azonban nem tudták ezt. A hadsereg vezetése ezúttal megígérte, hogy semleges marad a választáson.

A jelenlegi elnökön, Abdelaziz Buteflikán kívül öt jelöltre szavazhat a 18 millió választópolgár a 31 millió lakosú észak-afrikai országban. A 67 éves államfő legfőbb riválisa egykori bizalmasa, volt kampányfőnöke, Ali Benflisz, aki kormányfő volt még egy évvel ezelőtt, amikor is az elnök leváltotta. Az 59 éves Benflisz az 1989-ig létező egypártrendszer uralkodó pártjának, a Nemzeti Felszabadítási Frontnak (FLN) a vezetője.

Indul a trockista ideológiájú Munkáspárt (PT) szóvivője, Lujza Hanun is, Szaid Szadi orvos, a berbereket képviselő, ellenzéki és világi beállítottságú Tömörülés a Kultúráért és a Demokráciáért (RCD) vezetője, Abdallah Dzsaballah sejk, a muzulmán Mozgalom a Nemzeti Reformért (MRN) vezetője és Ali Favzi Rebain, az Ahd-54 nevű kis nacionalista párt elnöke.

Közvélemény-kutatások szerint Buteflikának van a legnagyobb esélye a győzelemre. Ha egyik jelölt sem nyeri el a szavazatok többségét, akkor megrendezik a választás második fordulóját is. Ez már a harmadik plurális elnökválasztás Algériában 1995 óta, de második fordulót még egyiken sem tartottak. 1995-ben Liamine Zerual győzött, 1999-ben Buteflika.