Alfréd
-2 °C
2 °C

Nem csökken az ukrán elnök jogköre

MTI
2004.04.08. 18:36
Elutasította az ukrán parlament csütörtökön az elnök által javasolt alkotmánymódosítást, amely az elnöki hatáskör kárára szélesítette volna ki a kormányfő kompetenciáit. A második, s egyben utolsó olvasatban történő szavazáson mindössze hat szavazat hiányzott az elfogadáshoz szükséges alkotmányos többséghez (300 szavazat). A parlamenti szavazás fél évvel előzte meg az őszi elnökválasztást, amelyen az ellenzék jelöltjének esélye van a győzelemre,

Az eredményt az ülésteremben örömkiáltásokkal fogadták és a szavazást bojkottáló jobboldali ellenzéki pártszövetségek, a Viktor Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk és a Julija Timosenko Tömbje képviselői ütemesen skandálták: "Le Kucsmával!" Az ellenzék szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió által bírált alkotmánymódosítás-tervezet célja az volt, hogy megfossza a tényleges hatalomtól az elnököt, amennyiben az ellenzék jelöltjét kerül ki győztesen az október 31-i elnökválasztáson. A népszerűségi mutatók szerint jelenleg Viktor Juscsenko egykori reformpárti kormányfő a legnagyobb esélyes az elnökválasztáson indulók közül.

Míg a parlamentben a vita folyt, a törvényhozás épülete előtt több ezren tüntettek, főként nyugdíjasok, az alkotmánymódosítás ellen. Mint mondták, bér- és nyugdíjemelést követelnek, nem pedig alkotmánymódosítást. Ukrajnában 1996-ban fogadták el a jelenleg hatályos alkotmányt, amelynek értelmében az ország államformája "parlamenti-elnöki köztársaság", s amely jelentős hatalmat biztosít az államfőnek.