Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Öt miniszter távozik a szlovén kormányból

MTI
2004.04.09. 16:31
A szlovén parlament pénteken elfogadta öt miniszter lemondását, akik azonban utódaik kinevezéséig, várhatóan április 19-ig hivatalukban maradnak. Tea Petrin eddigi gazdasági minisztert hágai nagykövetnek nevezték ki, Janez Potocnik, aki mostanáig az európai ügyekkel foglalkozó tárcát vezette, május elsején az ország első európai biztosa lesz.

Franc But mezőgazdasági, Ivan Bizjak igazságügyi és Jakob Presecnik közlekedési miniszter - akik még hétfőn benyújtották lemondásukat - a parlamenti képviselők előtt azzal indokolták távozásukat, hogy jobbközép Szlovén Néppártjukat (SLS) Anton Rop kormányfő kizárta a balközép kormánykoalícióból. A három néppárti miniszter utódainak neve még nem tudható biztosan.

A liberális demokrata miniszterelnök ugyanakkor már megnevezte jelöltként Matej Lahovnikot a gazdasági minisztérium és Milan M. Cvikl pénzügyi szakértőt az Európa-ügyi minisztérium élére. Az STA szlovén hírügynökség jelentése szerint a kormányfő még a nap folyamán nyilvánosságra hozza a három másik miniszterjelölt nevét is. Szlovéniában a minisztereket a parlament választja meg. Az SLS kiválása után a kormánykoalíciónak még mindig 49 fős többsége maradt a 90 tagú nemzetgyűlésben.