Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tűzszünetet követel Irakban az ideiglenes kormányzótanács

MTI
2004.04.10. 09:00
Azonnali tűzszünetre szólította fel a megszálló koalíciós erőket és a koalícióellenes felkelőket péntek esti rendkívüli ülésén az iraki ideiglenes kormányzótanács.

"Azonnali tűzszünetet és politikai megoldásokat követelünk az ország bizonyos részein és különösen Fallúdzsában" - olvasható az ülésről kiadott hivatalos közleményben, amelyet szombat reggel kaptak meg helyszíni tudósítók.

"Amerikai tengerészgyalogosok hétfőn nagyszabású hadműveletet indítottak a Bagdadtól nyugatra fekvő, főleg szunniták lakta Fallúdzsában a lázadók ellen. Iraki tisztviselők szerint az ottani harcoknak már több mint 400 civil áldozatuk van.

"Az amerikaiak által létrehozott ideiglenes kormányzótanács elítélte "a problémák katonai megoldását és ártatlan civilek kollektív büntetését". A közlemény sürgeti a külföldi katonai erők távozását, és szorgalmazza annak a folyamatnak a gyorsítását, amelynek során az Egyesült Államok vezette koalíció átadja a hatalmat az irakiaknak.

"Előzőleg, pénteken az ideiglenes kormányzótanács egyik síita tagja lemondott, és további tagok is lemondással fenyegetőztek, amennyiben az amerikai csapatok nem vetnek véget iraki hadműveleteiknek.