Ervin
14 °C
21 °C

Olasz katonák lerombolták egy siíta vezető irodáját

MTI
2004.04.11. 14:35
Olasz katonák vasárnap lerombolták Muktada asz-Szadr iraki síita vezető irodáját.

A katonák egy nappal Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök iraki látogatása után robbantották fel az irodát - közölték helybéliek. A városban az olasz katonák megerősítették a járőrszolgálatot.

Az Irak déli részén lévő városban már egy hete tartanak a véres összecsapások a síita lázadók és a koalíciós erők között.

Berlusconi szombaton több órát töltött az olasz katonák násziríjai támaszpontján. Az Irakban állomásozó koalíciós erők olasz egységének több katonája megsebesült a hét elején, amikor a koalíciós erők összecsaptak Szadr milíciája, a Mahdi Hadserege fegyvereseivel. Az összetűzésnek tizenöt iraki halottja volt, köztük három milicista.

Közben a radikális síita vezető irodájának szóvivője ugyancsak vasárnap cáfolta, hogy fegyvereseik ejtették volna túszul csütörtökön egy nemzetközi segélyszervezet kanadai munkatársát. A szíriai születésű Fadi Ihsan Fadelt csütörtökön éjfél körül rabolták el. A Nedzsefben nyilatkozó síita illetékes hangoztatta: semmi közük a kanadai elrablásához, s az nincs is a fogságukban.