Konrád
8 °C
26 °C

Az FBI algériai terroristákat hallgat ki Spanyolországban

MTI
2004.04.13. 06:03
Egy amerikai ügyész és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) több ügynöke hétfőn Madridban kihallgatta azt a Spanyolországban letartóztatott férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állt a 2001. szeptember 11-i merényletek megszervezőivel - közölték igazságügyi források.

A harminchárom éves Háled Madanit, az al-Kaida terrorszervezet feltételezett tagját február 23-án fogták el a délkelet-spanyolországi Murciában. Madanit terroristák, elsősorban a szeptember 11-i merényletekben részt vevő öngyilkos pilóták vezetője, Mohammed Atta részére készített hamis útlevelek ügyében hallgatták ki.

Az algériai férfit azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban állt az al-Kaida hamburgi sejtjével, amely az öngyilkos pilóták logisztikai bázisa volt. Madani tagadja az ellene felhozott vádat.

Az amerikai küldöttség a tervek szerint kedden hallgatja ki a 36 éves Musza Lauart, akit szintén feltételezett al-Kaida-tagsága miatt vettek őrizetbe február 23-án a dél-spanyolországi Alicantéban. A spanyol belügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint a két algériai férfit az Oszama bin Laden vezette terrorszervezetnek nyújtott logisztikai támogatás gyanújával vették őrizetbe. Lauar több bűncselekményt követett el Algériában és Franciaországban is.

A 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli merényletek után a spanyol igazságszolgáltatás nagyszabású műveletet indított az al-Kaida feltételezett spanyolországi sejtje felszámolására. Eddig 35 személy ellen emeltek vádat.