Konrád
8 °C
26 °C

Iraki civilt vertek agyon amerikai katonák

MTI
2004.04.14. 21:19
Egy iraki belehalt sérüléseibe, miután amerikai katonák gumibotokkal ütlegelték Kút városában, mert nem volt hajlandó levenni gépkocsijáról Muktada asz-Szadr radikális síita vezető ráragasztott képmását.

Egy helybeli iraki rendőrtiszt közölte ezt szerdán külföldi tudósítókkal. Elmondása szerint amerikai katonák leállítottak kedd este a Bagdadtól 180 kilométernyire délkeletre fekvő iraki Kút város központjában egy gépkocsit, és felszólították annak vezetőjét, hogy távolítsa el a karosszériára ragasztott plakátot, amelyen az amerikai katonai hatóságok által körözött radikális síita vezető portréja volt látható. Miután a gépkocsi vezetője nem tett eleget felszólításuknak, kirángatták az autóból, és gumibotokkal verni kezdték.

Kút város közkórházának igazgatója megerősítette, hogy az ütlegelés áldozata a botozás során elszenvedett sérüléseibe halt bele. Az amerikai katonai hatóságok eddig nem erősítették meg az iraki forrásokból származó hírt.

Az amerikai hadsereg céljának tekinti Szadr elfogását vagy megölését - egy amerikai tábornok, katonai szóvivő hivatalosan be is jelentette ezt vasárnapi sajtóértekezletén.