Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Tízezres diáktüntetés Rigában a kormány ellen

MTI
2004.04.15. 15:10
Több mint tízezer oroszajkú középiskolai diák tüntetett csütörtökön a lett főváros központjában, tiltakozásul az anyanyelvi oktatást korlátozó oktatási reform ellen.

A lett parlament januárban fogadta el az oktatási reformot, amely egyebek között kimondja, hogy szeptember 1-jétől az orosz középiskolákban csak a tantárgyak 40 százalékát taníthatják anyanyelven, a többit lett nyelven kell oktatni.

A döntés élénk tiltakozást váltott ki az ország több mint 2,3 milliós lélekszámú lakosságának 40 százalékát alkotó orosz kisebbségben. A zajos tüntetések a kormányváltás időszakában elcsitultak, de a mérsékeltebb politikai erők hatalomra kerüléséhez fűzött remények hamar szertefoszlottak, ugyanis kiderült, hogy az Indulis Emsis vezette, márciusban hivatalba lépett kormány álláspontja az oktatást illetően egyezik az előző, Einars Repse által irányított kabinetével.

Az orosz iskolák védelmére alakult társadalmi szervezet azt tervezi, hogy az egész országra kiterjedő tiltakozást szervez, azaz egyetlen iskola sem fog működni, ha a kormány nem fagyasztja be az oktatási reformot.