Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Bashir börtönben marad

MTI
2004.04.16. 10:01
Az indonéz rendőrség vezetője hivatalosan gyanúsítottnak nyilvánította pénteken Abu Bakar Bashir iszlám vallási vezetőt, aki így börtönben marad jelenleg töltött szabadságvesztésének április 30-i lejárta után is. A döntést az Egyesült Államok és Ausztrália minden bizonnyal kedvezően fogadja, mert mindketten igyekeztek nyomást gyakorolni az indonéz szervekre annak érdekében, hogy Bashir ne kerüljön szabadlábra.

A gyanúsítottá nyilvánítás alapján az ügyészség hamarosan megkezdi Bashir kihallgatását, de arról nem szólt, hogy milyen vád alapján. Néhány nappal korábban a rendőrség közölte: elképzelhető, hogy a 2002 októberi bali merényletekkel kapcsolatban nyilvánítják gyanúsítottnak. Bashir mindig is tagadta a terrorizmus vádját. Azt állítja, hogy Washington azért akarja megbüntetni őt, mert bírálja az Egyesült Államok közel-keleti politikáját és a muzulmánokkal szembeni bánásmódját.

Bashirt eredetileg április 30-án helyezték volna szabadlábra, miután letölti a bevándorlási törvények megsértése miatt kiszabott 18 hónapos büntetését. Több külföldi kormány azonban - köztük Washington és Canberra - ellenezte elengedését, mert attól tartottak, hogy ez további erőszakos cselekményekhez vezethet.