Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Milosevic vezérkari főnöke nem megy önként Hágába

MTI
2004.04.18. 16:29
Nem áll önként a Nemzetközi Törvényszék (NT) elé Nebojsa Pavkovic, a jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnöke, aki arra figyelmezteti a szerb kormányt, hogy kiadatása visszafelé sülne el. "Ha kiadnák is a három tábornokot, az én kiadatásomat nem engedném meg. A szerb kormány ezzel saját halálos ítéletét írná alá" - közölte Pavkovic a vasárnapi Publika című podgoricai lappal. A tábornok vélhetően arra célzott, hogy kiadatás esetén megbukna a másfél hónapja hivatalban lévő szerbiai kormány, mivel a kabinetet kívülről támogató szocialisták megvonnák tőle a bizalmat.

Az NT tavaly októberben jelentette be, hogy vádat emelt Pavkovic, valamint három katona- és rendőrtábornok ellen. A vád ellenük, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, megsértették a hadijogot és a háborús szokásokat az 1998-99-es koszovói fegyveres konfliktus idején.

Vojislav Kostunica miniszterelnök beiktatása előtt közölte, hogy kormánya számára "nem lesz prioritás" a Hágával való együttműködés. Az egyre fokozódó nemzetközi nyomás azonban láthatóan megteszi hatását, a kormány berkeiben ugyanis egyre többször hangzik el a felszólítás, hogy a vádlottak önként álljanak az NT elé.