Kuba Magyarország támogatását kéri

MTI
2004.04.20. 16:41
Kuba Magyarország támogatását kéri a guantanamói támaszpont helyzetéről az ENSZ emberi jogi bizottságához benyújtott határozati javaslata ügyében, közölte a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete keddi budapesti sajtótájékoztatóján. "Az április 15-én benyújtott határozati javaslat célja, hogy az Egyesült Államok mielőbb tájékoztassa a nemzetközi közösséget a guantanamói fogolytáborban történtekről" - mondta Alfredo León Álvarez.

A genfi bizottság szerdán szavaz a javaslattervezetről. Kuba magyarországi nagykövete elmondta: szóbeli jegyzéket nyújtott be a magyar Külügyminisztériumnak kérve, hogy Magyarország támogassa a javaslatot, és vállaljon társszerzőséget. Hozzátette: Kuba a bizottság többi tagországát is felkérte, hogy támogassák javaslatát. Magyarország a többi országgal együtt bebizonyíthatja, hogy az emberi jogok területén nem alkalmaz kettős mércét - mondta a nagykövet.

Emlékeztetett arra, hogy a guantanamói amerikai tengerészeti támaszponton fogva tartottak pontos számát, kilétét senki sem ismeri, és az embertelen bánásmódban részesülő foglyok ellen nem folyik semmiféle hivatalos eljárás.