Castro-ellenes merényletre készülőket ítéltek el Panamában

MTI
2004.04.21. 02:15
Négytől nyolc évig terjedő börtönbüntetésekre ítéltek Panamában kedden hat személyt, mert 2000-ben arra szervezkedtek, hogy meggyilkolják az országba látogató Fidel Castro kubai elnököt, és ezzel megdöntsék rendszerét.

A csoport vezetője a most 74 éves Luís Posada Carriles rendszerellenes aktivista, akit a kubai vezetés már évtizedek óta terrorcselekményekkel vádol (többek között egy 1976-os repülőgépes támadással, amelynek 73 halottja volt, valamint kubai szállodák elleni 1977-es bombatámadásokkal). Ő nyolcéves büntetést kapott, mert a bíróság szerint bizonyítást nyert, hogy 2000 novemberében egy szállodában megpróbálta megszervezni a regionális csúcsértekezletre érkezett Castro megölését.

Posada Carrilest a kubai titkosszolgálat tippje alapján fogták el, mint ahogy a merénylet tervének leleplezését is maga Castro jelentette be annak idején. Posada ügyvédei a per során azzal érveltek, hogy a kubai titkosszolgálat emberei helyeztek el robbanóanyagot az aktivista bérelt kocsijában. Szerintük Posada nem Castro miatt tartózkodott Panamában, hanem hogy segítsen egy magas rangú kubai kormányilletékesnek disszidálni.

Az ugyancsak kubai emigráns Gaspar Jiménez szintén nyolcéves büntetést kapott. Három további kubai származású férfit és egy panamait négytől hét évig terjedő börtönnel sújtották a merénylet tervéért.