Konrád
8 °C
26 °C

Annan szerint a ciprusi népszavazást megtartják

MTI
2004.04.21. 17:29
A terv szerint kell megtartani a Ciprus újraegyesítésére vonatkozó népszavazást - jelentette ki Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerdán New Yorkban, hozzátéve, hogy nem kapott halasztási kérelmet. "A főbb szereplőktől nem érkezett egyetlen halasztási kérelem sem" - jelentette ki Kofi Annan. "Folytatjuk. A felek készek" - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy mi történik , ha az egyik, a görög vagy a török fél elutasítja az újraegyesítési tervet, az ENSZ főtitkára kijelentette: "A terv halott lesz, az én szerepemnek pedig vége".

A görög és török cipriótákat egy időben, szombaton szólítják az urnákhoz, hogy szavazzanak a közel harminc éve megosztott szigetországnak az ENSZ által kidolgozott újjáegyesítési tervéről.

Felmérések szerint a görög ciprióták komolyan ellenzik az újraegyesítési tervet, amely a ciprusi török részéről viszont támogatásra számíthat. Kofi Annan terve szövetségi államrendszerű, egységes Ciprus létrehozását irányozza elő a szigetország május 1-én esedékes EU-tagsága előtt. Ha a két fél bármelyike nem szavazza meg az újraegyesítést, csak a sziget görög része lesz az Európai Unió tagja, s kívül reked a csak Ankara által elismert "Észak-ciprusi Török Köztársaság". Ciprus 1974 óta megosztott, amikor a török hadsereg - válaszul a ciprusi görög nacionalisták államcsínyére - megszállta a sziget északi részét.