Piroska
-1 °C
5 °C

Kasza József szerint a szerb kormányfő nem tartotta szavát

MTI
2004.04.21. 18:31
Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint Vojislav Kostunica szerb kormányfő nem tartotta szavát, amikor azt ígérte, hogy előzetes konzultációk nélkül nem kerül sor személycserékre az államigazgatási szférában.

Kasza a miniszterelnöknek címzett szerdai nyílt levelében sajnálattal és aggodalommal állapította meg, hogy Kostunica nem tartotta magát április 8-i megállapodásukhoz, mert elvi egyetértésük után néhány nappal leváltottak minden rendőrfőnököt a magyarok lakta településeken minden magyarázat és konzultáció nélkül, nem értesítve erről a helyi önkormányzatokat sem (az elmúlt napokban számos szerbiai városban történtek személycserék a rendőrkapitányságok élén).

A VMSZ elnöke emlékeztette Kostunicát: április 8-i belgrádi megbeszélésükön egyetértés született arról, hogy a magyarok lakta településeken történő személycserék esetén - rendőrkapitányságok, bíróságok, ügyészségek és adórendőrségek élén - figyelembe veszik a helyi lakosság véleményét.

Kasza a miniszterelnök szemére vetette, hogy az új rendőrfőnökök kinevezése konzultációk mellőzésével és alkotmányos, illetve törvényes elvek figyelmen kívül hagyásával történt. A VMSZ elnöke példaként hozta fel, hogy Szabadkán leváltották Svetisav Rajsic rendőrparancsnokot, aki az egyik legeredményesebb rendőrkapitányságot vezette Szerbiában, és több évtized után az első szabadkai rendőrfőnök volt, aki beszélte a helyi közösségek nyelvét is.