Piroska
-2 °C
5 °C

Semmibe veszik az emberi jogokat az oroszországi zárt városokban

MTI
2004.04.21. 20:32
Módszeresen megsértik mintegy kétmillió orosz állampolgár alapvető emberi jogait a zárt városokban, ahol a helyi hatalmasságok még mindig a szovjet korszakban bevett módszerekkel igazgatják "uradalmaikat".

A szovjet időkből örökölt 42 oroszországi zárt város "a félelem és az önkény lakhelye" - állította szerdai sajtóértekezletén Nagyezsda Kutyepova, az egyik zárt városban, Ozerszkben megalakított emberi jogi szervezet elnöke. A Cseljabinszktól 150 kilométernyire északra fekvő uráli település 86 ezer lakosából 14 ezren az atomfegyvereket gyártó Majak üzemben dolgoznak, ahol 1957-ben sugárszennyezéssel járó súlyos baleset történt.

"A helyi funkcionáriusok önkényesen döntenek a lakosok sorsáról, kényük-kedvük szerint engedélyezik vagy sem a távoli rokonok látogatását, a börtönből szabadultak hazatérését és a külföldi utazásokat" - mondta Kutyepova. Hasonló a helyzet a szibériai Tomszk melletti Szeverszkben is, ahol ugyancsak atomfegyvereket állítanak elő - tette hozzá a szeverszki lakosok emberi jogainak egyik védelmezője, Konsztantyin Lebegyev ügyvéd. A lakosság mégis hallgat, mert "vérükben van a megtorlástól való félelem, ami az elbocsátástól egészen a féltve őrzött utazási engedély elvesztéséig terjedhet" - közölte Lebegyev.

Kutyepova és Lebegyev szerdán beadványban kérték az orosz elnök emberi jogi biztosát, Vlagyimir Lukint, hogy nyisson képviseletet a zárt városokban.