Gusztáv
3 °C
7 °C

Az Európai Bizottság sajnálkozik Ciprus miatt

MTI
2004.04.24. 19:28
Az Európai Bizottság mélységes sajnálatának adott hangot szombaton a ciprusi görögök döntése, az ENSZ rendezési tervének elutasítása miatt.

A bizottság a népszavazás hivatalos eredményeit meg se várva, már az előrejelzések alapján állásfoglalást hozott nyilvánosságra Brüsszelben, leszögezve: bár ezzel egy egyedülálló lehetőség maradt kihasználatlanul a régóta tartó probléma megoldására, a testület természetesen tiszteletben tartja a ciprusi görögök demokratikus döntését.

Ugyanakkor gratulált a ciprusi törököknek, akik többségükben megszavazták a két szigetrész egyesítési tervét, leszögezve: mindez azt mutatja, hogy ez a közösség egyértelműen szeretné megoldani a sziget problémáját.

Günter Verheugen, a testület bővítési ügyekért felelős biztosa szerdán, az Európai Parlament ülésén a ciprusiak figyelmébe ajánlotta, hogy nem létezik olyan megoldás, amely száz százalékig megfelelne bármelyik érintett félnek, s hogy ennél jobb rendezési terv nem lesz.

Az EU 1999-ben, az akkori ciprusi kormány kérésére beleegyezett abba, hogy a szigetország újraegyesítését nem szabja uniós csatlakozásának előfeltételéül. Verheugen azonban emlékeztetett: ezt annak a hallgatólagosan elfogadott egyetértésnek alapján tette, hogy az érintett felek - ide értve a ciprusi kormányt - minden tőlük telhetőt megtesznek a konfliktus rendezésére, és soha nem volt szó arról, hogy ez éppen a ciprusi görög kormány ellenállásán bukhat el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!