Klaudia
-4 °C
2 °C

Keresztények és muszlimok ölik egymást Indonéziában

MTI
2004.04.25. 12:06
Hat halottja és mintegy 60 sebesültje van a vasárnap ismét fellángolt muszlim-keresztény villongásoknak az indonéziai Maluku tartományban.

A vallási csoportok közötti tűzpárbajok azt követően robbantak ki, hogy a terület fővárosában, Ambonban keresztény szeparatisták felvonulást tartottak függetlenedési mozgalmuk megalakulásának 54. évfordulóján. A lövöldözésekben hat személy életét vesztette és mintegy 60-an megsebesültek.

Más források arról is beszámoltak, hogy a város egyetemének közelében egy kardokkal felfegyverkezett csoport az utcán lemészárolt két fiatalembert.

A fegyveresek Ambonban felgyújtottak három házat is, köztük az ENSZ helyi szervezeteinek otthont adó épületet. A világszervezet egyik szóvivője szerint nincs hír arról, hogy ENSZ-alkalmazott megsérült volna az incidensben.

A vallásilag megosztott Maluku tartományban 2002. februárjában a keresztény és muzulmán közösség békeegyezményt írt alá, lezárva ezzel a három éve tartó és több mint kilencezer halálos áldozatot követelő harcokat. Azóta azonban az összetűzések újra és újra fellángolnak.

A 2,1 millió lakosú tartomány lakossága nagyjából fele-fele arányban keresztény és muzulmán, a 210 millió lakosú Indonézia lakossága azonban több mint 90 százalékban muzulmán.