Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Az USA nagyobb afganisztáni szerepvállalást vár el NATO-szövetségeseitől

MTI
2004.04.26. 08:23
Az Egyesült Államok reméli, hogy NATO-n belüli szövetségesei a következő négy-hat héten belül olyan kötelezettségeket vállalnak, amelyek lehetővé teszik a szövetség számára, hogy kiterjessze afganisztáni békefenntartó erőinek küldetését.

Nicholas Burns, az Egyesült Államok NATO-nagykövete, aki a szövetség többi tagállamának nagyköveteivel együtt hétfőn Kabulba érkezett, kifejtette újságíróknak: nem is lehet kétséges, hogy Afganisztán a NATO legfőbb prioritása jelenleg. "Ez a legfontosabb küldetés, amelyet most teljesítünk" - mondta. Feltétlenül szükségesnek nevezte, hogy a szövetség több afganisztáni városba is csapatokat küldjön, már csak azért is, hogy levegye a teher egy részét annak a 15 500 amerikai katonának a válláról, akik az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a fanatikus szunnita muzulmán tálibok maradványerői ellen küzdenek az ázsiai ország déli és keleti részén.

Burns jelezte: Washington elsősorban azoktól a szövetségesektől vár el nagyobb afganisztáni szerepvállalást, amelyek nem vesznek részt az iraki stabilizációban. Név szerint is megemlítette Németországot és Törökországot, amely országok egyáltalán nem vesznek részt az iraki stabilizációban, illetve Spanyolországot, amelynek kormánya Irakban állomásozó csapatainak kivonására készül.

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács, amely a 26 tagállam nagyköveteit foglalja magába, most először érkezett testületileg Afganisztánba azóta, hogy a szervezet nyolc hónappal ezelőtt átvette az afgán főváros nyugalmáról gondoskodó 6500 fős békefenntartó erő irányítását. A tanács a tervek szerint Hamid Karzai afgán elnökkel tárgyal.

Az ENSZ és az afgán kormány egyaránt létfontosságúnak tartja Afganisztán belpolitikai stabilitása szempontjából a békefenntartó misszió kiterjesztését az ország minél szélesebb térségeire, és hónapok óta sürgeti e lépés megtételére az észak-atlanti szervezetet. A NATO egy ideig habozott vállalni a költséges és feltehetőleg veszélyes műveletet, ám nemrégiben ígéretet tett az afgán kormánynak, hogy kiterjeszti a békefenntartó missziót az ország több városára is.