Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Monaco az Európa Tanács tagja lesz

MTI
2004.04.27. 15:59
Az Európa Tanács (ET) tagja lesz a milliomosok paradicsomának számító európai miniállam, a Monacói Hercegség - erről határozott keddi strasbourgi ülésén az ET parlamenti közgyűlése. Ugyanakkor Monacónak a teljes jogú tagsághoz még teljesítenie kell bizonyos feltételeket.

A hercegség majdnem hat évvel ezelőtt, 1998 októberében folyamodott tagságért a demokratikus intézményrendszer működését és az emberi jogok érvényesülését ellenőrző, ma már 45 tagú Európa Tanácshoz. Abban, hogy ez a folyamat ilyen hosszúra nyúlt, jelentős szerepet játszik Monaco sajátos államberendezkedése: az ottani parlament egészen a közelmúltig csak viszonylag szerény jogokkal rendelkezett, s az uralkodó, Rainier herceg szava volt a legfőbb törvény, továbbá a Franciaországba ékelődő hercegség politikájának néhány területét még mindig a franciák irányítják, így például egyes kormányzati és közigazgatási posztokat csak franciák tölthetnek be, kizárva a helyieket.

Ezt az ET parlamenti közgyűlése diszkriminatív jellegűnek tartja, olyan szabályozásnak, amely nem felel meg az európai követelményeknek. Ezért a testület most kedden elfogadott határozatában leszögezte: támogatja Monaco csatlakozását, de a teljes jogú felvétel csak akkor történhet meg, amikor az Európa Tanács két döntéshozó szerve, a közgyűlés és a miniszteri tanács megállapítja, hogy a kérdéses, még 1930-ból származó francia-monacói egyezményt megváltoztatták. Az erről szóló tárgyalások egyébként már megkezdődtek. Addig is a monacói törvényhozás két képviselője különleges meghívotti státusban vehet részt a parlamenti közgyűlés munkájában.