Ágnes
-1 °C
2 °C

Agyonvertek egy polgármestert Peruban

MTI
2004.04.27. 20:16
Felháborodott ajmara indiánok agyonverték hétfőn a perui Andokban, a Titicaca-tó közelében Ilave kisváros polgármesterét, mert nem teljesítette választási ígéretét. Később megrohanták a helyi rendőrőrsöt is, majd egyes jelentések szerint megöltek egy községtanácsost, és túszul ejtették a helyi közigazgatás 19 munkatársát.

Egy hete tüntettek a helyi és környékbeli indiánok a Limától 900 kilométernyire délkeletre fekvő település polgármestere, Fernando Robles Callomamani ellen. Lemondását követelték, mert korruptnak tartották, s mert megítélésük szerint megszegte azt a választási ígéretét, hogy javít a környék szegény indián lakosságának életkörülményein. Mivel a tisztségviselő nem volt hajlandó lemondani, a mintegy ezer tüntető, akik közül többen a szomszédos kisebb falvakból érkeztek Ilavéba, erre az erőszakos lépésre ragadtatta magát.

A perui rendőrség egy különleges osztaga sikertelenül kísérelte meg kedden a rend helyreállítását, a hivatalok működésének biztosítását a Puno tartománybeli Ilavéban. A perui belügyminiszter úgy magyarázta a sikertelenséget, hogy nem akarják minden áron visszavenni a városkát a lázadóktól, mert akkor tűzparancsot kellene adni, és egy ilyen rendteremtés áldozatok ezreivel járhatna.